Какво е кардиология и какви са най-често срещаните видове сърдечно-съдови проблеми?

Какво е кардиология и какви са най-често срещаните видове сърдечно-съдови проблеми?
дата:

Съдържание

Какво е кардиология и какви са най-често срещаните видове сърдечно-съдови проблеми?

Що е то кардиология?

Кардиологията е клон на медицината, който се занимава с изследването, диагностицирането и лечението на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), които са група от заболявания, които засягат сърцето и кръвоносните съдове.

Сърцето е жизненоважен орган, който изпомпва кръв в цялото тяло и всяко нарушение на неговата функция може да причини сериозни здравословни проблеми. В тази публикация в блога ще обсъдим най-често срещаните видове сърдечно-съдови проблеми и техните причини, симптоми, диагноза и лечение.

Видове сърдечно-съдови проблеми

1.Коронарна артериална болест

Коронарна артериална болест е най-често срещаният тип ССЗ и възниква, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв към сърцето, се стеснят или блокират поради натрупване на плака, мастна субстанция, която се натрупва по стените на артериите. Това може да доведе до болка в гърдите, задух, умора и в тежки случаи до инфаркт.

Диагноза

сърдечно-съдови проблеми
сърдечно-съдови проблеми

Диагнозата за коронарна артериална болест се поставя чрез различни тестове, включително електрокардиограма (ЕКГ), ехокардиограма, стрес тест и коронарна ангиограма.

Лечение

Лечението на коронарна артериална болест може да включва промени в начина на живот, като спиране на тютюнопушенето, загуба на тегло и редовни упражнения, както и лекарства, като статини и аспирин, и инвазивни процедури, като ангиопластика или байпас.

2. Аритмия

Аритмията е състояние, при което сърцето бие неправилно или твърде бързо или бавно. Това може да доведе до сърцебиене, замаяност, припадък и в тежки случаи внезапен сърдечен арест.

Диагноза

Диагнозата на аритмията се поставя чрез различни тестове, включително ЕКГ, Холтер монитор и електрофизиологично изследване.

Лечение

Лечението на аритмия може да включва промени в начина на живот, като намаляване на приема на кофеин и алкохол, лекарства, като бета-блокери и антиаритмични лекарства, и инвазивни процедури, като аблация или имплантиране на пейсмейкър.

3. Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да изпомпва кръвта ефективно, причинявайки натрупване на течност в белите дробове и други части на тялото. Това може да доведе до умора, задух, подути глезени и стъпала, а в тежки случаи и смърт.

Диагноза

Диагнозата сърдечна недостатъчност се поставя чрез различни тестове, включително ЕКГ, ехокардиограма и кръвни изследвания.

Лечение

Лечението на сърдечна недостатъчност може да включва промени в начина на живот, като намаляване на приема на сол, лекарства, като диуретици и АСЕ инхибитори, и инвазивни процедури, като имплантируем кардиовертер-дефибрилатор (ICD) или сърдечна трансплантация.

4. Клапно сърдечно заболяване

Клапното сърдечно заболяване е състояние, при което сърдечните клапи се увреждат или заболяват, причинявайки неправилен кръвен поток. Това може да доведе до задух, умора, болка в гърдите и в тежки случаи сърдечна недостатъчност.

Диагноза:

Диагнозата на клапното сърдечно заболяване се прави чрез различни тестове, включително ехокардиограма, сърдечен MRI и сърдечна катетеризация.

Лечение

Лечението на клапно сърдечно заболяване може да включва лекарства, като диуретици и разредители на кръвта, и инвазивни процедури, като възстановяване или подмяна на клапа.

Кога и към кого да се обърнем при сърдечно-съдов проблем?

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Ранното откриване, правилната диагноза и навременното лечение са от решаващо значение за предотвратяването и управлението на тези състояния. Ако получите някакви симптоми на ССЗ, като болка в гърдите, задух или сърцебиене, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ.

Ако Вие или Ваш близък имате проблеми със сърдечно-съдовата система, МЦ Свети Димитър е отличен избор за търсене на медицинска помощ. С тяхната перфектна болнична база, екип от специалисти кардиолози и използването на най-новите техники, можете да сте спокойни, че ще получите най-високо качество на грижите и най-добрия шанс за положителен резултат.

Запазете си час за КАРДИОЛОГИЯ тук.

Facebook
Twitter
Email

Други статии

Нашите услуги

Please select listing to show.